Ce inseamna sa fii consultant financiar?

Un consultant financiar este partenerul clientului in afacerea sa, atunci cand vine vorba de elaborarea unei planificari financiare. Consultantul iti face radiografia afacerii tale din punct de vedere financiar, al competitiei in industrie si al managementului, si iti propune variante de optimizare a ceea ce exista deja dar si de dezvoltare ulterioara. 

Consultantul iti gaseste variante de finantare pe care banca nu ti le ofera, din diferite cauze, de la lipsa implicarii functionarului bancar, la lipsa informarii acestuia sau la transmiterea informatiilor intr-un mod nestructurat, greu de inteles de un antreprenor si nu de catre un finantist.

De multe ori intalnim clienti care discuta cu 1, 2 banci in vederea obtinerii unei finantari, informatiile primite sunt convergente si duc spre concluzia ca businessul nu poate fi finantat, iar ei raman cu impresia ca niciun finantator nu ii poate sustine in solicitarea lor. Realitatea dupa ce discuta cu noi si disecam in detaliu toate problemele si nevoile companiei, este ca problema nu a fost pusa corect de la inceput, sau ca pur si simpu s-au indreptat catre banca gresita pentru ei. 

Alteori avem de-a face cu informatii eronate transmise de catre functionarii bancari care duc antreprenorii catre resemnare. Un consultant financiar bun, poate face din cateva intalniri cu banca ce nu ai reusit tu in cateva luni, discutand in alti termeni, cunoscand in detaliu procedurile fiecarei banci si programele guvernamentale de suport pentru companii.

Mai mult, noi informam si ajutam clientii sa beneficieze de programe de finantare din bani europeni, fiind la curent cu programele pe fonduri europene in derulare si in paralel cunoscand situatiile financiare ale clientilor nostri.

Consilierul financiar are, de asemenea, un rol de educator. O parte din sarcina acestuia este sa le explice clientilor care sunt  implicatiile pentru indeplinirea obiectivelor. Procesul de educare poate include ajutor detaliat pe mai multe subiecte financiare cum ar fi : stabilirea si mentinerea unui cash flow care sa poata sustine o finantare necesara la un moment viitor, gestionarea restantelor si plata ratelor la timp , politica de pret si tipul de creditare necesare. 

Un alt exemplu relevant in job-ul unui consultant financiar este momentul in care un client se duce incantat in banca si solicita extinderea perioadei creditului cu “x” perioada. Banca raspunde afirmativ la aceasta solicitare si teoretic toata lumea e multumita. Concret, aceasta prelungire a perioadei creditului unei companii, se face de catre banci cu notarea in CRC ( Centrala Riscului de Credit ) a acronimului C/D insemnand “expunere neperformantă cu măsuri de restructurare constând în modificări ale termenilor și condițiilor, în cazul unui debitor care se confruntă sau este pe punctul de a se confrunta cu dificultăți în îndeplinirea angajamentelor financiare (dificultăți financiare)“. Acest acronim va face aproape imposibila finantarea companiei in cauza pe o perioada de cativa ani, iar daca discutam despre un credit fara garantii, chiar imposibila. Insa banca nu anunta clientul de aceasta modificare a conditiilor de inregistrare a creditului si de consecintele ulterioare, precum nu il anunta nici de posibilitatea prelungirii perioadei creditului FARA notarea in CRC a acestui acronim care denota o companie in dificultate.

Alegerea unui consultant financiar cu experienta poate avea un impact major asupra viitorului companiei tale. 


consultant financiar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Buna ziua,
Cu ce va putem ajuta?