In orice moment istoric, oamenii de succes considera ca traim cea mai buna perioada pentru a prospera.
Cu acest mindset al unei educatii financiare corespunzatoare, se pot creste businessuri si in vremurile noastre. Sunt oportunitati de care companiile romanesti pot profita. Exista inca programe de sustinere precum ImmInvest care permite atat Imm-urilor cat si companiilor mici sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii realizare in perioada dificila generata de Covid 19.
ImmInvest inseamna linie de credit/capital de lucru sau credit de investitii, pentru companiile mici si mijlocii din Romania cu beneficiul unei garantii guvernamentale. Plafonul maxim de garantare alocat este de 10 miliarde lei.
Avantaje :
- Nu platesti donanda timp de 8 luni de la prima utilizare a creditului
- Nu platesti comisioane aferente garantiei oferite de Fondul de Garantare pe toata perioada creditului
- Statul iti garanteaza 90% din credit, tu trebuie ( sau nu ) sa asiguri garantii doar pentru 10%. * fiecare banca isi respecta propriile criterii de aprobare cu privire la gradul de acoperire cu garantii. In timp ce unele banci iti pot cere un depozit de cash colateral pentru cei 10% ramasi descoperiti in cazul liniei de credit, alte banci iti vor cere doar o garantie de confort – fidejusiune.
- Nu platesti comision de rambursare anticipata
- Dobanda dupa 8 luni de gratie este de MAXIM Robor + 2,5% – linie de credit sau Robor + 2% – investitii.
Exista comentarii in lumea oamenilor de afaceri precum ca ImmInvest este cel mai mare esec al unui program de sprijin al imm-urilor din istorie, sau ca au beneficiat de program doar 10% din companiile aplicante. O informare corecta asupra programului presupune sa cunosti faptul ca inainte de a te inscrie pe site-ul https://www.imminvest.ro/, compania ta trebuie sa treaca prin verificarea conditiilor de eligibilitate de baza ale FNGCIMM. Dupa ce te-ai asigurat ca esti eligibil pentru program ( prin criterii ca nr salariati, CAEN, incadrarea in categoria IMM prin cumularea datelor tuturor firmelor legate sau partenere dar si a unor criterii de indicatori financiari ) , alegi o banca partenera. Alegerea bancii cu care vei merge la drum mai departe in analiza dosarului este esentiala. Aprobarea sau refuzul solicitarii de finantare tine in procent de 90% de banca aleasa. Fiecare bancă are un set de indicatori financiari ( capitalizare, lichiditate, solvabilitate, grad de îndatorare, levier samd) . In baza acestori indicatori se determină un rating financiar pentru compania respectivă dublat de un rating calitativ. Bancile au criterii de aprobare diferite, apetit pentru tipuri de industrii si finantari diferite. Apetitul pentru risc este diferit in functie de momentul in care discuti cu banca. Mai mult, majoritatea refuzurilor finantatorilor se datoreaza faptului ca antreprenorii nu au educatia financiara necesara pentru a-si prezenta businessul intr-un mod complet si relevant pentru solicitarile bancii.
Din experienta noastra, exista clienti ce se intorc dezamagiti de la discutia cu banca pentru faptul ca nu se incadreaza la o valoare de luat in calcul a finantarii, intrucat solicitarea depaseste 25% din Cifra de Afaceri pe anul 2019. Noi iti spunem ca exista in OUG 42/2020 litera “c” care mentioneaza ca poti depasi 25% din Cifra de Afaceri pe anul 2019 sustinand solicitarea ta printr-un BVC cu nevoia de finantare pe urmatoarele 18 luni. De asemenea, este important de stiut ca banca nu va depasi niciodata 50% din Cifra de Afaceri pe ultimul an fiscan incheiat pentru o finantare pe termen scurt, si nu recomandam un astfel de dezechilibru bilantier.
Am intalnit clienti cu afaceri sustenabile, profitabile, stabile, care au renuntat la accesarea acestui program cu adevarat benefic pentru cash flow intrucat au fost respinsi consecutiv alegand banca nepotrivita pentru momentul respectiv.
Numarul maxim de alegeri ale unei banci partenere pe platforma imminvest este de 3 .
Daca esti interesat sa stii daca te califici pentru programul de finantare ImmInvest programeaza o intalnire : +40 766 642 090